Open Scheermes Onderhoud

After Shaving...

We hebben het hier over het liefhebben van het open scheermes; Kunstwerken die een levenlang meegaan.

Ten eerste: De nazorg

Zorg ervoor dat je het open scheermes na gebruik goed afdroogt en verder laat drogen in de lucht. Behalve het scherp maken en houden, is meer onderhoud niet nodig. Voordat je je mes weglegt op een droge plek, maak je na het scheren het handvat droog en ga je met het mes een keer door een droge doek tussen twee vingers met de botte kant naar je hand. Als er druppels bloed gaan vallen, heb je iets niet goed gedaan. Zorg ervoor dat er geen bloed op het mes achter blijft.

Als het mes vochtig is of in een vochtige ruimte blijft liggen, dan is corrosie je vijand, de snijkant zal hierdoor sneller bot worden en als je mes roestig wordt is het natuurlijk ook gewoon zonde van zo’n kunstwerk.

Snij in hand

RVS vs Carbonstaal

Een mes van roestvast staal is weliswaar minder gevoelig voor roesten, maar ze zijn iets moeilijker goed scherp te krijgen, omdat het materiaal taaier is. Een mes van carbonstaal is makkelijker goed scherp te krijgen, maar is gevoeliger voor corrosie.

Scherp?

Als je het hebt over scherp krijgen, dan hebben we het in dit geval over schérp-scherp; een bot scheermes is nog steeds vlijmscherp en té scherp voor het schillen van de aardappels, maar voor het scheren niet meer lekker. Je merkt het vanzelf als je mes te bot is, het trekt meer aan de haren en je moet moeite gaan doen om glad te scheren. Als je mes goed scherp is, dan kun je haartjes van je arm snijden zonder dat je de huid aanraakt. Je hoort je mes dan vrolijk naar je zingen.

Hoe houd je je mes scherp?

Ok… hier zou je een wetenschappelijk onderzoek van kunnen maken, maar ik zal je niet vermoeien en noem maar enkele punten.

Sommigen zweren bij het gebruik van een leren strop vóór het gebruik van je scheermes. De snijkant of vouw van je mes is heel dun en heeft een dikte van minder dan enkele microns en dat flinterdunne snijkantje vervormt door het scheren. Dit is niet te zien met het blote oog; Ter vergelijking: hoofdhaar is tussen de 40 en 140 micron (0,04 – 0,14mm) dik. Een strop is bedoeld om de snijkant van je mes weer recht te wrijven, dus niet om te slijpen.

Nu zijn de meningen verdeeld over het gebruik van een strop; De één gebruikt het altijd en gebruikt het huidvet van de hand om de strop wat in te vetten, de ander gebruikt hem een enkele keer met wat speciale polijstpasta en weer een ander gebruikt hem nooit, maar slijpt zijn mes als deze bot gaat aanvoelen. Ik zit er tussenin en gebruik hem af en toe, omdat ik er eentje heb hangen, maar niet met slijppasta. Het verschil tussen wel of niet gebruiken voel ik niet goed. De theorie tégen het gebruik van een strop is dat als je een strop gebruikt met slijppasta, je hiermee de vouw misvormt en bol maakt. Het is beter om af en toe op een slijpsteen te slijpen, dan hoef je niet zo veel materiaal weg te halen om de vouw weer goed te krijgen.

In het kort: Droog en scherp houden!

En dan nog één ding…

Kijk uit als je het mes hebt afgespoeld en het water er af schudt! Het is mij een keer gebeurd dat ik tegen de kraan aan sloeg. Als dit gebeurt, dan kun je vanaf scratch je mes gaan slijpen. Eerst de vervorming wat terug zien te krijgen en dan van grof naar heel fijn slijpen, totdat de vouw weer over de hele lengte is hersteld.

P.S.

Ik ben zelf fan van DOVO, het zijn prachtige kunstwerken, liggen goed in de hand en zijn van superieure kwaliteit. We kunnen elk mes uit het assortiment van Dovo / Merkur leveren, stuur ons een berichtje als je een ander mes van Dovo wilt bestellen, die leveren we ook binnen een paar dagen.