Ga eens lekker buiten koken dan!
Het is natuurlijk geweldig om met een paar vrienden, een kampvuurtje en een "klein" biertje of wijntje, ook nog eens heerlijke gerechten klaar te maken op je vuurtje met een Dutch Oven, skillet of bbq-pan! Je bent lekker bezig en kunt samen genieten van het moment. Of het nu in de zomer, herfst, winter of lente is, buiten koken kan altijd! Nou ja, als het plenst van de regen misschien niet...
Maar wat moet ik koken dan?
Maak maar eens een stoofpotje, slow-cook een mooi procureurstuk of ham, bak brood, maak een paëlla of bak gewoon lekkere gehaktballetjes met wat groenten er omheen, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Maar waar vind je die pan dan?
Ga naar "Outdoor/Buiten koken" op onze site, vindt de juiste pannen voor jouw gebruik en ga er eens mee aan de slag. Geloof me, daar word je echt blij van! Voor wat inspiratie kun je ook wat recepten vinden in de blogs. Bijvoorbeeld de stoofpot sukadelappen uit de Dutch Oven.
Hoe groot is die pan dan?
We hebben verschillende maten Dutch Ovens, Skillets en BBQ-pannen. De Dutch Ovens zijn er bijvoorbeeld in afmetingen van ca. 4 liter (2-4 personen) tot bijna 9 liter (6-8 personen). En natuurlijk hebben we ook een vuurschaal met driepoot waar je de Dutch ovens in kan hangen.
En hoe behandel je die pan dan?
De pannen zijn van gietijzer en het is echt een genot om er mee te koken. Als je vóór het eerste gebruik de pan "seasoned", oftewel behandeld met plantaardige olie, dan maak je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Hoe dan?
Maak de pan met heet water goed schoon (kan met een metalen-pannen-schoonmaak-en-schuur-spons-ding, want krassen in de pan mag!) en droog de pan goed af. Dan gaat ie in de oven of boven vuur om hem in ca. 30min. te verwarmen op zo'n 120gr. Celsius om al het vocht er uit te krijgen. Daarna smeer je hem van binnen en van buiten in met plantaardige olie (niet te veel) en ga je de pan zo heet mogelijk (ca. 220) verhitten zodat de olie gaat walmen. (Zorg ook dat je een paar goede ovenwanten of hitte vaste handschoenen hebt, want zelfs jij gaat dat pannetje niet met je blote handen vasthouden, vriend.)
Dit proces herhaal je een paar keer om een stevige laag aan te brengen. Nu heb je een natuurlijke anti-aanbaklaag gemaakt en zal de pan ook niet gaan roesten.
Als je dit af en toe herhaalt als het nodig is (misschien 2 keer per jaar of zo), dan heb je een leven lang plezier van je pan en geen teflonschilvers in je eten, gewoon puur natuur!
Op zoek naar inspiratie of een gezellig en sfeervol uitje?
Bezoek BuitenChef in Zwolle eens, zij verzorgen Outdoor-kook-workshops. Buitenchef biedt een bijzondere sfeervolle ervaring op het gebied van buiten koken op open vuur. Maak als groep of als team op een leuke manier kennis met de vele mogelijkheden van Dutch Oven pannen.